Top 10 kantoorplanten

Planten op kantoor zorgen voor een prettig klimaat en maken de werkplek tot een fijne plek om te zijn. Naast alle gezondheidsvoordelen van planten zijn ze natuurlijk ook heel mooi! Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met interieurbeplanting en het maken van een beplantingsplan voor grote en kleinere organisaties. Vanuit onze expertise in het plaatsen en onderhouden van planten op kantoren hebben wij onze top 10 kantoorplanten samengesteld.

Onze top 10:

  1. Ficus
  2. Monstera
  3. Strelitzia
  4. Sansevieria
  5. Palm
  6. Polyscias
  7. Schefflera
  8. Philodendron
  9. Dracaena
  10. Aglaonema

In het overzicht hieronder gaan we dieper in op deze top 10 kantoorplanten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij u op kantoor? Wij adviseren u graag!

1. Ficus

De ficus is één van de meest populaire kamerplanten. Als plant op kantoor is de ficus zeer geschikt want de plant is sterk, groeit makkelijk en zuivert de lucht. Ficussen zijn er ook als grote kantoorplanten en zelfs als bomen voor op kantoor. Er zijn varianten van de plant met veel kleine bladeren of juist minder en groter blad. De plant moet wel op een lichte plek staan anders verliest hij blad. Ook als je de plant verplaatst moet hij eerst even wennen aan zijn nieuwe omgeving en kan hij blad verliezen.

2. Monstera

De Gatenplant, zoals de Monstera ook wel genoemd wordt, komt van origine voor in tropische regenwouden en geeft dan ook een echt jungle-gevoel. De Monstera is familie van de Philodendron en verdient volgens ons een eigen plekje in de top 10 kantoorplanten.

Interieurstylisten zijn er dol op, want je maakt een statement met deze kantoorplant! Bovendien kan een grote Monstera perfect dienen als room divider. De stevige, glanzende bladeren van de plant komen het beste tot hun recht in de schaduw bij een kamertemperatuur boven de 20 graden Celsius. Goed onderhoud is belangrijk en vergeet niet dat de bladeren afgestoft moeten worden om de luchtzuiverende werking van planten te behouden!

3. Strelitzia

De Strelitzia is vooral bekend door de prachtige oranje bloem: de paradijsvogelplant ofwel de vogelkopbloem. Aangezien wij over het algemeen werken met planten op basis van hydrocultuur werken wij meestal met de Strelitzia Nicolai. Deze plant heeft prachtig groot blad en is van 50 centimeter tot 3 meter groot te kweken. Deze kantoorplant doet het vooral goed op plaatsen waar voldoende daglicht aanwezig is.

4. Sansevieria

Van de Sansevieria zijn er inmiddels zoveel soorten dat wij soms door de bomen het bos…… euh, door de planten de kas niet meer zien! Van kleine donkerbladerige varianten tot grote versies in het lichtgroen met gele strepen: je kunt het zo gek niet bedenken. De sansevieria is een plant met een hoge luchtzuiverende werking en deze plant doet zijn werk vooral ’s nachts. Kemal Meattle noemt deze plant dan ook niet voor niets de ‘slaapkamerplant’. Giftige stoffen als Benzeen en CO2 worden volgens onderzoek van NASA vakkundig afgebroken door deze nuttige plant. In een strakke design plantenbak staan ze geweldig.

5. Palm

De Areca palm, Kentia palm, Caryota palm of Chamaedorea palm (dwergpalm) creëren een échte urban jungle in kantoor. Maar welke kiest u dan?  De Areca palm is al eens kantoorplant van het jaar geweest, doordat het een mooie, sierlijke en felgroene plant is, die het goed doet in kantoren. De Kentia palm is bestand tegen temperatuurverschillen en de kans op ziekten is minimaal bij deze sterkte kantoorplant. Palmen vallen ook onder de luchtzuiverende planten en zijn perfect om te kweken op hydrocultuur.

6. Polyscias

De Aralia, ookwel Polyscias genoemd, is afkomstig uit de Araliaceae familie. Deze binnenplanten variëren van een mooi rond blad tot broccoli-achtige vorm van het blad. De plant heeft vaak meerdere houten stammen waardoor het sierlijke en elegante plant is. Als enkele plant krijgt u een luchtig effect maar met een combinatie van meerdere planten kan het ook een strakke en compacte uitstraling bewerkstelligen.

7. Schefflera

De Schefflera is familie van de klimplanten en wordt ook wel de vingersboom genoemd vanwege het ‘vijfvingerige’ blad. Gekweekt op hydrocultuur is deze plant bijzonder geschikt voor op kantoren. Hydrocultuurplanten hebben minder vaak verzorging nodig waardoor ze handig zijn in gebruik in kantoren. De Schefflera groeit snel en daardoor is goed en regelmatig vakkundig snoeiwerk  aan te raden. In ons assortiment hebben wij verschillende soorten Schefllera’s opgenomen.

De vorm van het blad is altijd hetzelfde: een steeltje met vijf blaadjes, en dat varieert van de Schefflera louisiana met heel klein blad tot de grote bladeren van een Schefflera amate. Deze soorten zijn allemaal van een kleine struik tot een grote boom tot wel vier meter te kweken.

De meeste varianten houden erg van een lichte plek!

8. Philodendron

Philodendron is een mega-familie! De philodendron is een van de meest bekende tropische kantoorplanten. De plant heeft grote bladeren en gevarieerd in uiterlijk. Door de mooie brede kroon en de grote diameter doet deze plant het prachtig op plaatsen waar veel ruimte is voor weelderige groei. In een hoge slanke plantenpot is dit heel mooi, maar ook in een lage bowlvormige pot komt de plant uitstekend tot zijn recht. Veel daglicht heeft een positief effect op deze kantoorplant.

9. Dracaena

De Dracaena, ook wel Drakenbloedboom genoemd, heeft puntige bladeren en bij sommige soorten kan roodkleurig hars vrijkomen. De kleur van het blad verschilt van lichtgeel tot donkergroen met vaak een combinatie van groentinten in een blad. De plant vindt het prima om in de schaduw te staan en is zeer geschikt voor op kantoren. De juiste hoeveelheid water is belangrijk voor de Dracaena, want de plant is erg gevoelig voor wortelrot.

10. Aglaonema

De Aglaonema is er in verschillende soorten, over het algemeen met mooi groot blad. Het blad is ‘versierd’ met lichte of donkere strepen en vormen. De aglaonema houdt van een lichte plaats, maar niet van volle zon! Dan kunnen de bladeren verbranden.

Vanzelfsprekend zijn naast deze top 10 kantoorplanten er nog veel meer tropische planten geschikt voor bijzondere en mooie kantoren. Kijk voor planten zoals de Croton, Beaucarnea, Alocasia en Yucca op de hydrocultuurpagina. Bent u enthousiast geworden over grote kantoorplanten en bomen voor kantoor? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.