GEZOND WERKEN MET PLANTEN

Planten in een interieur hebben een positief effect op mensen. Planten zuiveren de lucht, houden de luchtvochtigheid op peil, zijn geluiddempend, verhogen het vertrouwen, reduceren stress en stimuleren arbeidsproductiviteit. Ze verhogen zelfs creativiteit én kunnen herstel na ziekte bevorderen. Kortom, met planten haalt u een dosis gezondheid in kantoor. Met één plant per twee personen merk je al verschil!

Een onderzoek van TNO laat zien dat planten een gunstig effect hebben op het ziekteverzuim in organisaties. Mensen die beeldschermwerk doen kunnen zich beter concentreren en zijn minder moe. Gezondheidsinstituut NIGZ zegt dat beeldschermwerkers die uitzicht hebben op groen, minder last hebben van werkstress.

Wageningen University & Research

Wetenschappers tonen al jaren aan dat goed onderhouden planten zorgen voor een hogere productiviteit. De laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat mensen zich prettiger voelen in een natuurlijke omgeving. Veel studies geven een genetische verklaring: mensen hebben zich altijd in een natuurlijke omgeving ontwikkeld. Pas de laatste 100 jaar werken mensen op kantoor, maar we voelen ons nog steeds beter in een groene en natuurlijke omgeving. We presteren dan ook beter.

Onderzoekers van Wageningen University & Research vertellen over de potentie van planten als luchtzuiveraars. Diverse media schreven over de voordelen van groen op de werkvloer, zoals het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Infographic effect van groen op kantoor

Luchtvochtigheid op kantoor

De juiste mate van luchtvochtigheid is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Het gevolg van een te lage luchtvochtigheid is een minder comfortabele werkomgeving en gezondheidsklachten bij medewerkers. Daarnaast bepaalt de luchtvochtigheid in belangrijke mate de algehele kwaliteit van de lucht op kantoor.

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen 40% en 60%. In kantoren is vaak sprake van een lage luchtvochtigheid, mede door klimaatbeheersing. Planten leveren een positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid op kantoor en helpen zo om een gezond binnenklimaat te behouden.

Gezond werken doen we met planten omdat ze:

  • de lucht zuiveren
  • de luchtvochtigheid op peil houden
  • én herstel na ziekte bevorderen

Luchtkwaliteit op kantoor

Hoe kan het dat een kantooromgeving vaak niet zo goed is voor je gezondheid? Dit kan komen doordat er giftige chemicaliën in de lucht hangen. Ze zitten in kantoormeubels, printers en schoonmaakmiddelen. Éen van die gevaarlijke stoffen is Formaldehyde wat kan zorgen voor geïrriteerde ogen, neus en keel. Hoofdpijn en huidirritatie komt ook regelmatig voor en je kunt zelfs het zogeheten ‘beroepsastma’ ontwikkelen.

Dit is een van de redenen waarom luchtzuiverende planten belangrijk zijn in een (kantoor)ruimte. De juiste planten zorgen ervoor dat deze schadelijke stoffen afgebroken worden en omgezet worden naar zuurstof en waterdamp. Op deze manier kun je gezonder werken met planten!

Een groene sfeer voelt goed

Planten dragen bij aan de sfeer van het interieur en op de werkvloer. Wilt u planten die een ontspannend gevoel geven of juist een activerende werking hebben? Elke plant heeft bijzondere kenmerken zoals de kleur of de vorm van het blad en kan een sfeer in een ruimte benadrukken. Wilt u advies over passend groen op kantoor en gezonder werken? Wij kunnen helpen bij jouw keuze voor mooi en creatief groen!

De top 10 luchtzuiverende planten

KAMAL MEATTLE VERTELT HOE JE MAKKELIJK FRISSE LUCHT KUNT KWEKEN

Onderzoeker Kamal Meattle legt uit hoe de combinatie van drie alledaagse kamerplanten, bij gebruik op specifieke plaatsen thuis of op kantoor, kan resulteren in een meetbaar schoner binnenklimaat.

ONDERZOEK VAN DR. JOLANDA MAAS

In het onderzoek van Jolanda Maas wordt er gesproken over ‘Groene Gezonde Studenten’. Jolanda Maas, senior researcher op de afdeling klinische psychologie aan de VU, doet onderzoek naar het verband tussen groen en gezondheid.

Uit haar onderzoek blijkt dat er steeds meer bewijs is dat groen bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Zowel mentale gezondheid als lichamelijke gezondheid worden bevorderd door een omgeving met meer groen.

Benieuwd naar de invloed van planten op leerprestaties? Lees dan dit blog en kom erachter wat planten precies doen!

Onderzoek naar de beste luchtzuiverende plant

Drie onderzoekers van Wageningen University & Research vertellen over de potentie van planten als luchtzuiveraars. Planten geven een gebouw niet alleen een prettige uitstraling, ze zuiveren ook nog eens de lucht. Verschillende soorten planten bezitten de eigenschap een positief effect te hebben op het welzijn van mensen.

De 4 beste kantoorplanten volgens NASA

In 1989 heeft NASA al uitvoerig onderzoek gedaan naar de zuurstofproductie van planten en het afbreken van giftige stoffen. Hieruit kwamen de vier beste luchtzuiveraard die met stip bovenaan staan.

1. Areca

2. Sansevieria

3. Scindapsus

4. Gerbera

Drie prachtige kantoorplanten en een bloem! Een vaas met Gerbera’s heeft ook een luchtzuiverend effect. Ga voor gezond werken!

INNOVATIVE PLANT TECHNOLOGY

Dr. Ronald Wood doet al vijftien jaar onderzoek naar de rol van planten bij de verbetering van het binnenmilieu. Met name zijn laatste onderzoek ‘Pot plants clean air’ is een belangrijk onderzoek op dit gebied.

Dr. Wood is onder andere lid van de International Society for Indoor Air Quality (ISIAQ) en ‘The Clean Air Society of Australia and New Zealand’ (CASANZ), Indoor Air Special Interest Group.