GEZOND WERKEN MET PLANTEN

Planten in een interieur hebben een positief effect op mensen. De planten zuiveren de lucht, houden de luchtvochtigheid op peil, zijn geluiddempend, verhogen het vertrouwen, reduceren stress en stimuleren de arbeidsproductiviteit. Ze verhogen zelfs de creativiteit én kunnen herstel na ziekte bevorderen. Kortom, met planten haalt u een dosis gezondheid in kantoor. Met één plant per twee personen merkt u al verschil!

Een onderzoek van TNO laat zien dat planten een gunstig effect hebben op het ziekteverzuim in organisaties. Mensen die beeldschermwerk doen kunnen zich beter concentreren en zijn minder moe. Gezondheidsinstituut NIGZ zegt dat beeldschermwerkers die uitzicht hebben op groen, minder last hebben van werkstress.

Infographic effect van groen op kantoor

Wageningen University & Research

Wetenschappers tonen al jaren aan dat goed onderhouden planten zorgen voor een hogere productiviteit. De laatste tijd wordt steeds meer duidelijk dat mensen zich prettiger voelen in een natuurlijke omgeving. Veel studies geven een genetische verklaring: mensen hebben zich altijd in een natuurlijke omgeving ontwikkeld. Pas de laatste 100 jaar werken mensen op kantoren maar we voelen ons nog steeds beter thuis in een groene en natuurlijke omgeving en we presteren dan ook beter.

Onderzoekers van Wageningen University & Research vertellen over de potentie van planten als luchtzuiveraars. Diverse media schreven over de voordelen van groen op de werkvloer, zoals het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Nu ook: een unieke luchtzuiverende plantenbak

Door onze unieke luchtzuiverende plantenbak toe te voegen creëren we veilige en schone lucht. Hiermee voorkomen we zoveel mogelijk de verspreiding van bacteriën en virussen (ook COVID-19)! Benieuwd naar de werking van de bak in combinatie met luchtzuiverende planten? Bekijk onze speciale pagina over luchtzuivering op kantoor en op school.

Virussen op kantoor?

De juiste mate van luchtvochtigheid helpt de verspreiding van virussen te voorkomen. Een te lage luchtvochtigheid op kantoor draagt bij aan een snellere verspreiding van virussen. Naast een aantal andere factoren, bepaalt de luchtvochtigheid de levensvatbaarheid van een virus in een omgeving.

Bij een luchtvochtigheid van onder de 40% of boven de 60% kunnen virussen makkelijk overleven. In kantoren is vaak sprake van een lage luchtvochtigheid, mede door klimaatbeheersing. Planten leveren een positieve bijdrage aan de luchtvochtigheid op kantoor en zorgen daarmee dat de verspreiding van griepvirussen wordt tegengehouden.

Gezond werken doen we met planten omdat:

  • ze de lucht zuiveren
  • ze de luchtvochtigheid op peil houden
  • én ze herstel na ziekte bevorderen

Luchtkwaliteit op kantoor

Waarom is een kantooromgeving vaak niet zo goed voor je gezondheid? Dit kan komen doordat er giftige chemicaliën in de kantoorlucht hangen. Ze zitten in kantoormeubels, printers en schoonmaakmiddelen. Éen van die gevaarlijke stoffen is Formaldehyde wat kan zorgen voor geïrriteerde ogen, neus en keel. Hoofdpijn en huidirritatie komt ook regelmatig voor en je kunt zelfs het zogeheten ‘beroepsastma’ ontwikkelen.

Dit is een van de redenen waarom luchtzuiverende planten zo belangrijk zijn in een (kantoor)ruimte. De juiste planten zorgen ervoor dat deze schadelijke stoffen afgebroken worden en worden omgezet naar zuurstof en waterdamp. Op deze manier kun je gezonder werken met planten!

Een groene sfeer voelt goed

Planten dragen bij aan de sfeer van het interieur en op de werkvloer. Wilt u planten die een ontspannend gevoel geven of juist een activerende werking hebben? Elke plant heeft bijzondere kenmerken zoals de kleur of de vorm van het blad en kan een sfeer in een ruimte benadrukken. Wilt u advies over passend groen op kantoor en gezonder werken? Wij kunnen helpen bij de keuze voor mooi en creatief groen!

De top 10 luchtzuiverende planten

KAMAL MEATTLE VERTELT HOE JE MAKKELIJK FRISSE LUCHT KUNT KWEKEN

Onderzoeker Kamal Meattle legt uit hoe de combinatie van drie alledaagse kamerplanten, bij gebruik op specifieke plaatsen thuis of op kantoor, kan resulteren in een meetbaar schoner binnenklimaat.

Onderzoek naar de beste luchtzuiverende plant

Drie onderzoekers van Wageningen University & Research vertellen over de potentie van planten als luchtzuiveraars. Planten geven een gebouw niet alleen een prettige uitstraling, ze zuiveren ook nog eens de lucht. Verschillende soorten planten bezitten de eigenschap een positief effect te hebben op het welzijn van mensen.

De 4 beste kantoorplanten volgens NASA

In 1989 heeft NASA al uitvoerig onderzoek gedaan naar de zuurstofproductie van planten en het afbreken van giftige stoffen. Hieruit kwamen de vier beste luchtzuiveraard die met stip bovenaan staan.

1. Areca

2. Sansevieria

3. Scindapsus

4. Gerbera

Drie prachtige kantoorplanten en een bloem! Een vaas met Gerbera’s heeft ook een luchtzuiverend effect. Ga voor gezond werken!

INNOVATIVE PLANT TECHNOLOGY

Dr. Ronald Wood doet al vijftien jaar onderzoek naar de rol van planten bij de verbetering van het binnenmilieu. Met name zijn laatste onderzoek ‘Pot plants clean air’ is een belangrijk onderzoek op dit gebied.

Dr. Wood is onder andere lid van de International Society for Indoor Air Quality (ISIAQ) en ‘The Clean Air Society of Australia and New Zealand’ (CASANZ), Indoor Air Special Interest Group.