Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is het kweken van planten op hydrokorrels in water. Door dit luchtige substraat kunnen de wortels genoeg zuurstof opnemen uit de lucht. Aan het water worden belangrijke voedingsstoffen toegevoegd. De hydrokorrels nemen vervolgens het vocht op en geven dit gedoseerd af aan de wortels van de planten. Daardoor is een hydrocultuurplant, in tegenstelling tot een aardeplant, voor een aantal weken te voorzien van water.

Nauwkeurig onderhoud van hydrocultuur

Essentieel hierbij is het nauwkeurig doseren van het water en de voedingstoffen. Een watermeter laat de hoeveelheid water die de plant nodig heeft zien. Daarnaast zijn veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger te voorkomen en te bestrijden dan bij aardeplanten.

Hoe werkt Hydrocultuur?

Speciale materialen

Er bestaan speciale plantenbakken voor hydrocultuurplanten. Het onderste gedeelte is gevuld met water, waarin zich de voedingsstoffen bevinden. Het bovenste gedeelte is gevuld met bruine kleikorrels. De wortels die daarin groeien kunnen zuurstof opnemen uit de lucht. De plantenbakken zijn uitgevoerd met een waterstandmeter. Als het waterpeil beneden een kritisch punt is gedaald, moet het water weer worden aangevuld. Hydrocultuur vereist weinig intensieve zorg, daarom wordt het in kantoren en openbare gebouwen vaak toegepast. Bij deze beplanting zijn er diverse soorten afwerking mogelijk. Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Soorten afwerking

Lange levensduur van planten op hydrocultuur

Hydrocultuurplanten zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan in aarde gekweekte planten. Dit verdient u echter snel terug omdat de planten maar een keer in de vier weken onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben planten gekweekt op hydrocultuur, mits goed onderhouden, een zeer lange levensduur. Ook kan de voeding van de planten nauwkeurig afgestemd worden waardoor planten hun gezonde, glanzende uitstraling behouden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons op.