Wat is hydrocultuur?

Wij werken alleen met planten op hydrocultuur. Maar wat is hydrocultuur nou eigenlijk? Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze planten gekweekt op water. Om precies te zijn worden de planten op hydrokorrels, ook wel kleikorrels, geweekt. Zo worden de wortels getraind om lang in het water te kunnen hangen. Zo kunnen de wortels van hydrocultuur planten genoeg zuurstof opnemen uit de lucht. Aan het water worden belangrijke voedingsstoffen toegevoegd. De hydrokorrels nemen vervolgens het vocht op en geven dit gedoseerd af aan de wortels van de planten. Daardoor is een hydrocultuurplant, in tegenstelling tot een aardeplant, voor een aantal weken te voorzien van water.

Nauwkeurig onderhoud van hydrocultuur

Hoe onderhoud je hydrocultuur planten? Essentieel hierbij is het nauwkeurig doseren van het water en de voedingstoffen. Een watermeter laat de hoeveelheid water die de plant nodig heeft zien. Toch is het verzorgen van een hydrocultuur plant moeilijker dan je denkt. De ene plant heeft meer water en voedingsstoffen nodig dan de andere plant. Een groot voordeel van een hydrocultuur plant is dus dat je hem voor 3 / 4 weken kan voorzien van water. Een ander voordeel is dat veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger te voorkomen en te bestrijden zijn dan bij aardeplanten.

Hoe werkt Hydrocultuur?

Speciale materialen

Er bestaan speciale plantenbakken voor hydrocultuurplanten. Deze bakken worden voorzien van hydrokorrels en zijn uitgevoerd met een waterstandmeter. Als het waterpeil beneden een kritisch punt is gedaald, moet het water weer worden aangevuld. Hydrocultuur vereist weinig intensieve zorg, daarom zijn hydrocultuur planten enorm geschikt voor in kantoren en openbare gebouwen. Van diverse beplanting, stijlvolle plantenbakken tot de afwerking. De keuze is reuze! Hieronder een greep uit de mogelijkheden voor de afwerking.

Soorten afwerking

Lange levensduur van planten op hydrocultuur

Hydrocultuurplanten zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan in aarde gekweekte planten. Dit verdient u echter snel terug omdat de planten maar een keer in de vier weken onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben planten gekweekt op hydrocultuur, mits goed onderhouden, een zeer lange levensduur. Ook kan de voeding van de planten nauwkeurig afgestemd worden waardoor planten hun gezonde, glanzende uitstraling behouden. Het onderhoud van hydrocultuur planten klinkt misschien gemakkelijk, maar elke plant heeft zijn eigen behoeftes. Om de planten van een lange levensduur te voorzien is kennis nodig van elke individuele plant. Hoogendoorn Projectbeplanting kan het volledige onderhoud op zich nemen!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons op.