Wat is hydrocultuur?

Wij werken alleen met planten op hydrocultuur. De naam hydrocultuur klinkt misschien wel bekend. Zoals de naam eigenlijk al zegt, worden deze planten gekweekt op water. Om precies te zijn, worden de planten op hydrokorrels (ook wel kleikorrels) gekweekt. Op deze manier worden de wortels getraind om lang in het water te kunnen hangen. Zo nemen de wortels van hydrocultuur planten genoeg zuurstof op uit de lucht. Aan het water worden belangrijke voedingsstoffen toegevoegd. De hydrokorrels nemen het vocht op en geven dit vervolgens gedoseerd af aan de wortels van de planten. Hierdoor is een hydrocultuurplant voor een aantal weken voorzien van water. Dit is een groot verschil met een in aarde gekweekte plant, die ongeveer een keer per week water nodig heeft.

Nauwkeurig onderhoud van hydrocultuur

Hoe onderhoud je planten op basis van hydrocultuur? Bij het onderhouden van hydrocultuur planten is het nauwkeurig doseren van water en voedingsstoffen essentieel. Wij voorzien al onze planten van een watermeter. Een watermeter laat zien hoeveel water de plant nog heeft. Toch is het verzorgen van een hydrocultuur plant moeilijker dan je denkt. Iedere plant heeft een andere waterbehoefte afhankelijk van zijn standplaats, lichtintensiteit en het seizoen. Een groot voordeel van een hydrocultuurplant is  dat je deze voor 3 á 4 weken voorziet van water. Een ander voordeel is dat plantenziektes, zoals schimmels en bacteriën, eenvoudiger te voorkomen én bestrijden zijn dan bij aardeplanten. Je ziet hieronder hoe hydrocultuur werkt.

Hoe werkt Hydrocultuur?

Speciale materialen

Er bestaan speciale plantenbakken voor hydrocultuurplanten. Deze bakken worden voorzien van hydrokorrels en zijn uitgevoerd met een waterstandmeter. Als het waterpeil beneden een kritisch punt is gedaald, vullen wij het water weer aan. Hydrocultuurplanten zijn erg geschikt voor in kantoren, zorginstellingen en scholen. De welbekende oranje kleikorrels zijn tegenwoordig af te dekken met verschillende soorten afwerking. Met ‘afwerking’ bedoelen wij de materialen die wij bovenop de korrels plaatsen zoals gebroken korrels in een grijze kleur of boomschors. Zo zorgen wij ervoor dat de combinatie zo goed mogelijk in de ruimte past. Hieronder vind je een greep uit onze mogelijkheden voor de afwerking.

Soorten afwerking

Lange levensduur van planten op hydrocultuur

Hydrocultuurbeplanting is over het algemeen iets duurder in aanschaf dan in aarde gekweekte planten. Dit verdien je echter snel terug, omdat de planten maar één keer in de vier weken onderhoud nodig hebben. Daarnaast hebben planten gekweekt op hydrocultuur, mits goed onderhouden, een zeer lange levensduur.

 Ook wordt de voeding van de planten nauwkeurig afgestemd. Hierdoor behouden planten hun gezonde, glanzende uitstraling. Het onderhoud van hydrocultuurplanten klinkt misschien gemakkelijk, maar elke plant heeft zijn eigen behoeften. Om de planten van een lange levensduur te voorzien, is kennis nodig van elke individuele plant. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met ons op.

Voor ieder wat wils

Onze hydrocultuurplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Van kleine planten voor op tafel tot aan grote planten en bomen voor op de grond.
Zo breng je variatie aan in het groen in jouw kantoorpand. Dit maakt de ruimte niet alleen een stuk mooier, maar ook gezelliger.

Benieuwd naar wat wij tot nu toe hebben gemaakt? Check onze projecten hier.

DE VOORDELEN VAN HYDROCULTUUR PLANTEN OP EEN RIJTJE

→ Hydrocultuurplanten zijn beter te onderhouden. Wij geven ze één keer per vier weken water. Hierdoor bespaar je op onderhoudskosten op lange termijn.

→ Hydrocultuurplanten hebben een langere levensduur dan in aarde gekweekte planten. Hierdoor geniet je langer van het groen én ben je op lange termijn goedkoper uit. 

→ Hydrocultuurplanten hebben minder water nodig dan in aarde gekweekte planten. Hierdoor zijn hydrocultuurplanten duurzamer.

→ Hydrocultuur is een schoon en zuiver systeem ten opzichte van potgrond; de hydrokorrels zijn vrij van ziektekiemen.

→ Hydrocultuurplanten hebben een constante luchtvochtigheid. Dankzij de korrels is er een goede verspreiding van vochtigheid in een ruimte.

Benieuwd naar onze hydrocultuurbeplanting in kantoorruimtes? Check dan onze Instagram of LinkedIn pagina.