Biophilic Design: haal buiten naar binnen

De term biophilic design komt van het begrip biofilie: de behoefte om met de natuur te verbinden. In onze stedelijke omgevingen en doordat we zoveel tijd binnen doorbrengen, wordt deze behoefte tegenwoordig niet altijd vervuld.

Binnen biophilic design draait daarom alles om het creëren van een gezonde leef- en werkomgeving. De focus ligt op zintuiglijk en fysiek contact met de natuur. Oftewel, het buitengevoel naar binnen halen.

Uitgelichte projecten: Biophilic Design

Door heel Nederland voorzien wij organisaties van groen en maken wij het binnenleven een stukje relaxter & gezonder!

3 categorieën binnen Biophilic Design voor de toepassing bij BREEAM

  1. Directe ervaring van natuur
    Zorg voor de fysieke aanwezigheid van natuur in een omgeving. Denk aan het gebruik van licht, geur, water, wind, planten en dieren. Slimme toepassingen zijn voorbeeld een groene plantenwand, een moswand, daglicht en (dak)ramen, vogelgeluiden, een bosgeur of veranderingen in temperatuur. En wat dacht u van een aquarium, fontein of vijver op kantoor? De luchthaven van Singapore heeft zelfs een indoorwaterval van 40 meter hoog. Een ultieme manier om de natuur na te bootsen.
  2. Indirecte ervaring van natuur
    U kunt de natuur ook op een indirecte manier naar binnen halen. Maak bijvoorbeeld gebruik van natuurlijke materialen, kleuren, vormen en patronen in het interieur. Dit activeert de menselijke verbinding met de natuur en wakkert hetzelfde gevoel van welzijn aan. Bijvoorbeeld via foto’s, video’s, aardetinten, daglichtsimulatie en wandbekleding van natuurlijk materiaal. Ook materialen als hout, steen, bamboe, kurk, katoen en leer doen natuurlijk aan.
  3. Ervaring van een natuurlijke ruimte
    Ook de indeling en relaties tussen ruimtes hebben invloed op het welzijn van gebruikers. Een gebouw dat bescherming biedt, voelt bijvoorbeeld prettig. Denk hierbij aan het gebruik van interieurbeplanting, geluidsisolatie, gedimd licht en nissen waar mensen afgeschermd kunnen zitten. Door de goede samenwerking tussen onder meer architecten, interieurontwerpers, bouwkundigen en interieurbeplanters ontstaan steeds vaker biofilische omgevingen.

Wilt u gratis advies over Biophilic Design en de toepassing voor uw BREEAM NL duurzaamheidscertificering? Bel voor persoonlijk advies of dien een terugbelverzoek in.

Duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM

Biophilic Design is binnen BREEAM NL (het keurmerk voor duurzame vastgoedobjecten) één van de onderdelen waar organisaties punten mee kunnen behalen voor hun beoordeling.

BREEAM werkt met verschillende categorieën binnen Biophilic Design waarbinnen weer verschillende onderdelen vallen. Het contact en de ervaring met de natuur speelt hierbij de belangrijkste rol. Dat kan onder meer door creatief gebruik van inrichting, daglicht, ventilatie, planten en water.

Duurzaamheidscertificeringen

Duurzaamheidscertificeringen zoals BREEAM, LEED en WELL bestaan natuurlijk uit meer dan Biophilic Design alleen. Voor een quickscan, analyse, advies of begeleiding over alle onderdelen uit deze certificeringen is duurzaamheidscertifcering.nl een ervaren partij. Zij maken samen met hun partners alle stappen in dit vaak ingewikkelde proces behapbaar.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?

 

DE VOORDELEN VAN BIOPHILIC DESIGN

Biophilic Design is natuurlijk prachtig, maar wat levert het eigenlijk op? Bovenal heeft het een positieve invloed op de prestaties van gebruikers. Mensen voelen zich van nature prettiger in een groene omgeving. Dat zit in onze genen.

De natuur maakt mensen gezonder, relaxter én productiever. We worden er creatiever van en kunnen ons beter concentreren. Gebruikers die uitzicht hebben op groen ervaren ook minder werkstress. Bovendien zuiveren planten de lucht en ze houden de luchtvochtigheid op peil. Dat zorgt ook nog eens voor minder ziekteverzuim en sneller herstel bij re-integratie.

Onderhoud van interieurbeplanting: Geen zorgen, wél garantie!

Hoogendoorn Projectbeplanting adviseert onderhoud van interieurbeplanting om te zorgen dat het groen mooi en gezond blijft. Onze vakmensen houden de van planten op basis van hydrocultuur mooi en u krijgt ook nog eens garantie! Bent u benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van onderhoud?

Bekijk onze pagina over onderhoud of neem contact met ons op.

Inspiratie Biophilic Design