De kantoorboom haalt het bos naar binnen

De afstand tussen mens en natuur is nog nooit zo groot geweest. Dit terwijl inmiddels ruimschoots is bewezen dat een groene omgeving een positief effect heeft op mensen. Wie zich vaker omringt met groen voelt zich gelukkiger, ervaart minder stress, heeft een betere concentratie en is productiever. 

Ficus lyrata kantoorboom

Nature Minded en BOS+ in België deden een gezondheidsonderzoek en dit bevestigde opnieuw de positieve effecten van groen. Als je dit combineert met bewegen in de natuur krijg je het beste resultaat. Gregory Bratman onderzocht de psychologische effecten van stedelijk leven en daaruit blijkt dat mensen die langs kalme, boomrijke paden hadden gelopen verbeteringen vertoonden in hun mentale gezondheid. De resultaten wijzen erop dat naar buiten gaan in een natuurlijke omgeving een gemakkelijke en bijna onmiddellijke manier kan zijn om de gemoedstoestand van stadsmensen te verbeteren.

Hoe kunnen we deze conclusies naar een kantooromgeving vertalen? Haal het bos naar binnen! Breng de bomen naar kantoor. Dit klinkt misschien onrealistisch, maar er is meer mogelijk dan je verwacht.

De voordelen van een kantoorboom

  • Een kantoorboom is een statement. 

Het is best indrukwekkend om een ruimte binnen te gaan waar het groen boven je uit torent. Grote planten en bomen halen het buitengevoel naar binnen.

  • Een boom op kantoor zorg voor veel groen.

We weten dat een groen kantoor gezond is. Grote planten of bomen dragen daar extra aan bij doordat ze met meer bladoppervlak een grotere luchtzuiverende werking hebben dan kleinere planten. Bigger is better!

  •   Een grote plant brengt meer tijd door bij de kweker.

Onze beplanting komt rechtstreeks van de kweker. Een grote boom heeft soms wel meerdere jaren doorgebracht bij de kweker. Daar zijn de omstandigheden perfect om uit te groeien tot een reus. Hierdoor heeft hij zijn eerste kwetsbare periode als een kleinere plant al overwonnen en kan er minder misgaan.

Geschikte grote kandidaten om een bos op kantoor te creëren:

1. Ficus lyrata

De Ficus lyrata past perfect op onze bomenlijst. Deze kantoorboom tikt makkelijk de 6 meter aan en torent comfortabel boven alles en iedereen uit. Wat deze Ficus extra indrukwekkend maakt is zijn enorme vioolvormige bladeren die reusachtig groot worden!

Ficus lyrata in entree     boom op kantoor     Ficus op stam kantoor boom

2. Schefflera

De Schefflera is een fantastisch veelzijdige keuze. Kies voor de vertakte arboricola, die van boven tot onder een dik bladerdak heeft. Of ga voor de enorme amate die net als de Ficus lyrata heel groot kan worden.

grote kantoorboom     Schefflera amate in entree     Schefflera amate

3. Ficus nitida

De tweede Ficus waar wij fan van zijn is de nitida. Wat deze kantoorboom speciaal maakt is de optie voor een gevlochten stam. Mocht een metershoge kantoorboom niet indrukwekkend genoeg zijn, ga dan voor deze soort en je kijkt je ogen uit!

Ficus nitida kantoorboom     Ficus nititda grote kantoorboom   Ficus nitida groot   

4. Areca

Één van onze favoriete kantoorplanten is ook verkrijgbaar in maatje gigantisch. De Areca lutescens wordt in het wild wel 10 meter hoog en is met zijn gevederde bladeren sterk luchtzuiverend. Wanneer er veel ruimte is voor een grote kantoorboom, is dit een goede  optie. Hij zal met zijn uitbundige bladeren niet alleen in de hoogte groot zijn, ook zijn spanwijdte is indrukwekkend. 

grote kantoorbomen   Areca lutescens     Grote Areca op kantoor

5. Bucida buceras

De echte reus van onze lijst is de Bucida buceras. Deze boom, die makkelijk boven de 9 meter uitgroeit, is bladhoudend. Dit betekent dat hij geen blad verliest met de seizoenen en altijd prachtig groen blijft! De boom is een echte zonaanbidder en koukleum en past daardoor niet op iedere plek. Maar wanneer de Bucida zich fijn voelt is het een prachtige optie voor een grote open ruimte.

enorme boom op kantoor     Bicuda grof blad     Bucida buceras kantoorboom

Hoogendoorn Projectbeplanting is expert als het om kantoorbomen gaat. Benieuwd welke gigant de beste is op jouw kantoor? Neem contact op met Jelle Hoogendoorn voor een advies op maat.