DE POSITIEVE INVLOED VAN PLANTEN OP LEERPRESTATIES

Stel je voor: een levendig klaslokaal waar groene planten bloeien, terwijl leerlingen geconcentreerd werken aan hun opdrachten. Het is een beeld dat langzaam de realiteit wordt. In een tijd waarin scholen streven naar de beste leeromgeving, speelt groen een steeds belangrijkere rol. Planten hebben aantoonbare positieve effecten op het denkvermogen en het welzijn van leerlingen. In dit blog duiken we dieper in op de invloed van planten op het leerproces en de prestaties van leerlingen. 

Invloed van groen op de gezondheid  

Een omgeving met planten is gezond, dat is geen verrassing. Maar wat maakt het dat planten onze (mentale) gezondheid bevorderen?  

In het onderzoek van Dr. Jolanda Maas zijn relaties tussen groen gevonden die zowel mentale als lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Met name bij kinderen kan groen herstel van stress en bewegen bevorderen. Onder (mentale) gezondheid vallen aspecten zoals stressmanagement, gezonde gewoontes en emotionele stabiliteit.  

Daarnaast blijkt uit onderzoek van het RIVM dat planten de nachtrust, het geheugen en de concentratie bevorderen. Deze factoren hebben weer invloed op het leervermogen en de leerprestaties van leerlingen.  

Interieurbeplanting en boom midden in hal middelbare school

Wat doen planten dan precies?  

Planten zuiveren de lucht en verbeteren de luchtkwaliteit. Wetenschappelijk onderzoek (van de NASA) toont aan dat planten schadelijke stoffen in een ruimte filteren. Ze geven namelijk fytochemicaliën af. Dit zijn bioactieve stoffen die de bacteriën in een kamer tot wel 60% kunnen verminderen. Ze verschonen dus als het ware de lucht.  

Daarnaast verhogen planten de luchtvochtigheid in een ruimte. Tijdens de corona-pandemie bleek dat van groot belang te zijn. Luchtvochtigheid is simpel gezegd de hoeveelheid vocht in de lucht. Planten nemen via hun bladeren CO2 (koolstofdioxide) op voor fotosynthese. Tijdens dit proces ontsnapt er ook een beetje vocht uit het blad. Hoe meer planten in een kamer, hoe hoger dus de luchtvochtigheid.  

Let wel op! Een té hoge luchtvochtigheid kan weer leiden tot klachten en is dus niet gezond. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is optimaal.   

Moswand interieurbeplanting onderwijs

Groen is niet alleen esthetisch

Groen niet alleen een esthetische toevoeging aan klaslokalen, maar vormt dus ook een essentieel middel om de leerprestaties van leerlingen te stimuleren. Daarom is het geen verrassing dat steeds meer onderwijsinstellingen investeren in groene initiatieven voor op school. 

Wil jij na het lezen van dit blog ook investeren in groen op school? Neem een kijkje op deze pagina 

Of sponsor als organisatie een school! Wij bieden de mogelijkheid aan organisaties om scholen te sponsoren en door ons te laten vergroenen door middel van onze scholenactie. 

Grote moswand als interieurbeplanting bij middelbaar onderwijs