Verbeter de luchtkwaliteit op kantoor

Areca palm kantoor

Planten verbeteren het klimaat op kantoor

Gezonder werken en leven is een actueel thema in onze samenleving. Heeft u ook weleens last van vermoeidheid, sufheid, hoofdpijn, een muffe geur of ‘droge lucht’ klachten op kantoor? Of bent u vaker ziek of verkouden dan voorheen? Dat zou best weleens kunnen liggen aan een te hoog CO2 gehalte in de ruimte waarin u dagelijks veel tijd doorbrengt. Op plaatsen waar veel mensen langdurig in dezelfde ruimte samenkomen, zoals op kantoren, in verzorgingscentra en ziekenhuizen is het van groot belang dat er bijvoorbeeld goed geventileerd wordt. De mensen die aanwezig zijn ademen CO2 uit en dat komt in de lucht terecht. Dit kan klachten veroorzaken.

Facto
 gaat nog een stapje verder en vraagt zich af wat de gevolgen kunnen zijn van een binnenklimaat dat te wensen overlaat. Zou dit uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot een aanpassing van de huurprijs voor bedrijven? Het is mogelijk dat in de toekomst de gezondheid van een gebouw en de invloed op de productiviteit van werknemers steeds meer in geld uitgedrukt gaat worden.

Het verlagen van het CO2 gehalte in het binnenklimaat is gemakkelijk te bereiken:

  • ventileren
  • opname van CO2 door planten

Planten hebben een luchtzuiverende werking doordat zij CO2 kunnen opnemen. NASA doet hier al jaren onderzoek naar en wij volgen dit op de voet. Daarnaast houden planten op kantoor de luchtvochtigheid op peil, zijn ze geluiddempend, verhogen ze het vertrouwen, reduceren ze stress en stimuleren ze de arbeidsproductiviteit. Ze verhogen zelfs de creativiteit én kunnen herstel na ziekte bevorderen.

Er zijn verschillende planten die een gezonde werking hebben en hierdoor zorgen voor een prettiger aanvoelende omgeving. De Areca palm is een goed voorbeeld van zo’n luchtzuiverende plant. De palm staat ook nog eens goed in bijna elk interieur. De Sansevieria (ook wel bekend als Vrouwentong) heeft ook verschillende varianten die een gezonde invloed hebben.

Wilt u meer weten over de toepassing van planten om het binnenklimaat te verbeteren? Neem dan contact op met onze expert op dit gebied: Jelle Hoogendoorn.