Stimuleer met planten werkgeluk op de werkvloer

Gezonder werken én leven wordt steeds belangrijker. We worden ons bewuster van ons mentaal welzijn en de invloed die onze gezondheid daarop heeft. En daar ligt een nieuwe uitdaging voor werkgevers. Gezien de krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en blijven voor zowel huidige als potentiële werknemers. We spenderen een groot deel van onze tijd op ons werk. Des te belangrijker dat het kantoor een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving is.

Werkgeluk: de vier factoren die daar een grote rol in spelen 

Dat planten op kantoor een positief effect hebben op het welzijn van mensen weten we natuurlijk al. Ze reduceren stress, houden ons scherp en stimuleren productiviteit. Maar welke factoren spelen nog meer een rol bij geluk op de werkvloer? Wij zetten vier factoren op een rij die de gezondheid en het welzijn van je werknemers bevorderen.  

Betekenisvol werk zorgt voor levensgeluk 

Het hebben van ‘zinvol werk’ wordt steeds belangrijker voor mensen. Gallup International doet onderzoek naar levensgeluk in de wereld. Uit hun onderzoek bleek zelfs dat betekenisvol werk boven familie wordt gekozen als factor voor levensgeluk. Maar wat is ‘zinvol werk’ en wat doet het?  

Welke betekenis een bepaalde baan voor iemand heeft, verschilt natuurlijk per persoon. Als bedrijf moet je duidelijk zijn in waar je voor staat. Op die manier trek je de geschikte werknemers aan die bij jouw organisatie passen. Dit zorgt voor positieve energie, betrokkenheid en optimisme bij werknemers. Bij Hoogendoorn vinden wij het belangrijk dat onze werknemers energie halen uit hun werk en dat ze affiniteit hebben met groen en duurzaamheid.  

Plantenmuur en plantenbak als roomdivider op kantoor

Verbinding tussen collega’s zorgt voor een betere samenwerking 

De band tussen collega’s heeft veel invloed op werkgeluk. We zijn immers sociale wezens. Verbinding met collega’s en partners zorgt voor een veilige en open sfeer. Als werkgever is het dus belangrijk om hier veel aandacht aan te besteden. Op die manier bevorder je de communicatie binnen het team. Werknemers voelen zich vrij om vragen te stellen en problemen te bespreken. Daarnaast stimuleer je de betrokkenheid van werknemers bij de organisatie, wat zorgt voor een betere samenwerking en productiviteit. Oftewel een win-winsituatie voor iedereen.  

De mogelijkheid tot groei en ontwikkeling op het werk geeft voldoening  

De voldoening die mensen halen uit hun werk zegt iets over de energie en inspiratie die ze krijgen van wat ze doen. Als je het gevoel hebt dat je iets leert en jezelf ontwikkelt, zorgt dit voor een voldaan gevoel aan het einde van de dag. Het gaat dus verder dan het resultaat dat iemand behaalt op een dag. Het gaat voornamelijk over de fysieke of intellectuele activiteiten die gedurende een langere periode bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling.  

Interieurbeplanting plantenbak decoratie diverse planten op kantoor IG&H

Plezier in je werk zorgt voor positiviteit op de werkvloer 

Mensen die veel lachen op werk zijn gelukkiger. Dat is een feit. Werken met gezellige mensen heeft dus veel invloed op het hebben van een leuke werkdag. Maar niet geheel onbelangrijk is de omgeving van het werk. Deze moet ook fijn en comfortabel zijn. Wat daarbij helpt? Planten! Mensen ervaren meer plezier op een kantoor met groen. Want planten reduceren stress, verhogen de concentratie en zorgen voor een betere samenwerking.  

Wil jij je werknemers dus nóg gelukkiger zien? Besteed dan als werkgever meer aandacht aan bovengenoemde factoren. Want dit verbetert niet alleen het welzijn van werknemers, maar stimuleert ook de productiviteit en de sfeer op de werkvloer. Daarnaast is een gezond en gelukkig kantoor aantrekkelijker voor (potentiële) collega’s en andere relaties. En gezien de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om daar aandacht aan te besteden.  

Jouw werkplek ook aantrekkelijker maken met planten? Neem contact met ons op!