BLOG: Een moswand op kantoor

Moswand platmos en bolmos

Een moswand op kantoor

Werkomgevingen worden steeds groener en daarmee gezonder. We brengen veel tijd door op kantoor en daarom kan het er maar beter zo fijn mogelijk zijn! Uitzicht op groen vermindert stress voor mensen die veel achter hun beeldscherm zitten. Een moswand op kantoor is een trendy en ruimtebesparende groene toevoeging waar geen onderhoud bij nodig is. Een fantastische manier om veel groen naar binnen te halen!

De kosten van een moswand

Het maken van een moswand is maatwerk. Elke creatie wordt uitgedacht en met de hand op een muur of paneel geplakt. De exacte kosten van een moswand hangen af van welk mos en welke afwerking je kiest.

Kosten van een moswand

Wat is een moswand?

Mossen zijn kleine planten die zich met hun wortelstructuren hechten aan de bodem, rotsen of boomstammen. Daardoor ontstaan vaak een soort platte matten, met stengels en soms met bladeren. Mos kan water en voedingsstoffen opnemen uit de lucht en groeit goed op schaduwrijke en vochtige plekken. In de natuur is mos erg nuttig, want het beschermt de bodem tegen erosie en houdt vocht en humus vast waardoor sporen en zaden kunnen ontkiemen. Daarnaast is het een prettige plaats voor insecten en wormen. Dit komt het microklimaat allemaal ten goede! 

Een moswand is te maken in allerlei soorten en maten. Als paneel, als schilderij of een hele muur beplakt met mos. Om van het mos uit de natuur een moswand op kantoor te maken wordt het mos afgestoken in grote lappen of stukken en behandeld met een milieuvriendelijk glycerine. Daardoor blijft het zoals het is en verkleurt het niet. Het afsteken van mos brengt geen schade toe aan de natuur! Het is mogelijk om verschillende milieuvriendelijke kleurstoffen aan het mos toe te voegen om nuanceverschillen te creëren bij het maken van een moswand.

De voordelen van een moswand op kantoor

Mos in een interieur heeft veel voordelen! Los van dat het natuurlijk een stoere en natuurlijke uitstraling heeft. 

 • Mos is goed voor de akoestiek
  Planten dempen geluid, mos doet dit nóg beter. Vooral rendiermos is hier geschikt voor. Door de dikte en luchtige structuur van het mos absorbeert het geluid en werkt het net als akoestische panelen of een dik tapijt. Je kunt dit perfect gebruiken in gehorige kantoortuinen!
 • Mos is onderhoudsvrij
  Mos dat wordt gebruikt voor moswanden is geïmpregneerd met milieuvriendelijke glycerine. Dit zorgt ervoor dat het mos soepel blijft en zijn kleur behoudt. Het heeft geen zonlicht nodig en is vuilafstotend. Het kan daardoor op iedere plek gebruikt worden. Water geven hoeft ook niet!
 • Mos is rustgevend
  Met uitzicht op mos geniet je van de natuur terwijl je op kantoor zit. De serene uitstraling verlaagt stress en verhoogt de concentratie! 
 • Mos is veelzijdig
  Eén van de beste redenen om voor mos te kiezen is de veelzijdigheid. Het is te bevestigen op iedere ondergrond, in iedere vorm en op bijna elke plek. Alle soorten mos hebben een eigen unieke uitstraling.

Grote moswand in kantine     Platmos en rendiermos     Rendiermos     moswand rendiermos meer kleuren

De mogelijkheden met mos op kantoor

Met mos kun je in elke vorm en afmeting een kunstwerk maken. Als moswand op kantoor op de muur of als room divider. Een mospaneel met of zonder lijst, mos in een etalage, op een zuil geplakt en zelfs op het plafond. Ook is het mogelijk om grote mosbollen aan het plafond te hangen, bijvoorbeeld op verschillende hoogtes. Zo vult de ruimte zich met groen!

Een creatieve moswand creëer je door verschillende soorten en kleuren door elkaar te gebruiken! Of ga je voor een opvallende eyecatcher met mooie vormen? 

Soorten mos voor een moswand

 • Platmos
  Platmos komt overal voor in Europa, ook in Nederland. Het is een prachtige mossoort om te gebruiken voor moswanden of mosschilderijen. Het combineert heel goed met bolmos en heeft een natuurlijk uitstraling.
 • Bolmos
  Bolmos, ook wel bolletjesmos of kussentjesmos genoemd, dankt zijn naam aan zijn ronde vormen. Dit is een zachte mossoort die in twee verschillende kleuren te krijgen is. Het lichte groen-gele Spring Green en heldergroene Moss Green. 
 • Rendiermos
  Echt rendiermos voor het maken van moswanden komt uit Scandinavië. Daar wordt het geoogst onder toezicht van de staat en het mos groeit daarna weer terug! Het heet Rendiermos omdat dit mos een belangrijke voedselbron is voor de rendieren die onder andere in Lapland leven. Deze mossoort is heel licht van kleur maar kan makkelijk groen of elke andere kleur gemaakt worden door het te behandelen met natuurlijke of milieuvriendelijke kleurstoffen.

Platmos detail     Bolmos detail     Rendiermos detail

Alternatief voor een moswand op kantoor

Een plantenwand is een mooi alternatief voor een moswand. Hierbij worden echte planten gebruikt en ga je voor de ultieme gezonde oplossing. De planten liggen in het water en verhogen daardoor de luchtvochtigheid op kantoor. Hierdoor wordt onder andere de verspreiding van virussen geremd en herstellen mensen sneller na ziekte! 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met een plantenwand, of andere creatieve groene oplossingen op kantoor? Bekijk dan onze groene wanden of neem contact op met Jelle Hoogendoorn.

 

Gezonde groene plantenwand     Kast met planten

De kosten van een moswand

Interesse in een moswand op kantoor? Neem contact op met Jelle Hoogendoorn of neem alvast een kijkje op onze projectenpagina of op ons Pinterestprofiel.

Bekijk ook onze instagram pagina of onze linkedin showcasepagina