De toegevoegde waarde van planten in een museum

Planten: kunst gemaakt door de natuur. Dat planten in een museum thuishoren is voor ons een no brainer. En nee, niet alleen vanwege hun sierlijke en kleurrijke uiterlijk. Maar ook omdat planten ervoor zorgen dat bezoekers zich meer thuis voelen in het museum. En dat zorgt er weer voor dat bezoekers langer blijven voor bijvoorbeeld een kop koffie.

La Gerbe Henri Matisse

La Gerbe Henri Matisse

 

Planten vormen al decennialang een bron van inspiratie voor kunstenaars over de hele wereld. Ze zijn als een muze en ze maken creatiever (bron: PR Newswire). 

Een mooi voorbeeld zijn de kunstwerken van de Franse kunstenaar Matisse. De Monstera Deliciosa vormde een grote inspiratie voor veel van zijn kunstwerken. Eén van zijn bekendste werken, La Gerbe (1953), ontstond nadat hij urenlang de bladeren observeerde.

 

 

Kunstwerken en musea komen met planten nog meer tot hun recht 

Het allerbelangrijkste als je planten met kunst combineert? Een evenwichtige verdeling, zodat ze elkaar niet afzwakken, maar aanvullen.

Door planten strategisch te plaatsen vestig je de aandacht op bepaalde kunstwerken of delen van de ruimte. Juist met contrasterende kleuren of met natuurlijke materialen die terugkomen in het kunstwerk, kan je een kunstwerk benadrukken. Zo komt het nog beter tot zijn recht.

Planten in centraal museum utrecht

Planten versterken de beleving van museumbezoekers.

De voordelen van planten in een museum

Net als kunst zijn planten een lust voor het oog. Ze hebben een positief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Iedereen weet dat planten de lucht zuiveren, maar in een museum zijn ze ook nog eens functioneel. Want ze zijn geluiddempend en zorgen voor nog meer rust en focus. En laat dit nou net zijn wat nodig is om optimaal van kunst te genieten. Dit voegt een extra laag toe aan de museumbeleving.

En dat heeft weer invloed op de tijd die mensen in het museum én bijvoorbeeld het restaurant verblijven. Hier ontstaat een ontspannen sfeer voor bezoekers die na of tijdens hun bezoek nog van een kopje koffie willen genieten of iets willen eten. En als bezoekers meer tijd besteden in het restaurant of de museumwinkel levert dat voor musea weer meer op. Een win-winsituatie als je het ons vraagt. Bij diverse musea hebben wij het restaurant mogen vergroenen en daarmee aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers. Van het Centraal Museum tot het van Gogh museum.

Roomdivider planten voor gezonde lucht in het museum

Onderzoekers van Wageningen University & Research vertellen over de potentie van planten als luchtzuiveraars. Diverse media schreven over de voordelen van groen op de werkvloer, zoals het Algemeen Dagblad en RTL Nieuws.

Hoe kies je de juiste planten voor een museum? 

Met verschillende plantensoorten creëer je een gevoel van warmte, waardoor bezoekers zich gelijk thuis voelen. Sommige musea hebben beperkte ruimte, waardoor het belangrijk is om plantensoorten te kiezen die niet te groot worden en niet veel ruimte innemen. Als specialist kiezen we planten die passen bij de algehele esthetiek en inrichting van het museum.

Denk je aan ruimtebesparend groen? Dan zijn hangplanten of verticaal groen een goede keuze. Een voorbeeld is groene wand of een moswand. Elke moswand wordt net als een kunstwerk met veel zorg samengesteld en met de hand gemaakt. Dat betekent dat een moswand in elke vorm mogelijk is.

Plantenwand in een museum interieurbeplanting decoratie

Onderhoud van planten in een museum

Planten in een museum moeten vooral mooi zijn, je wil er zo min mogelijk gedoe van hebben. Het is daarom belangrijk dat planten geen extra werk met zich meebrengen. Maar alleen goed verzorgde planten belonen een lange levensduur en geven een kwalitatieve uitstraling aan een museum. Planten en hun verzorging kun je daarom niet los van elkaar zien.

Ons team weet precies hoe je welke planten verzorgt. Zoals museummedewerkers goed voor de kunstwerken zorgen, zorgen wij goed voor de planten. Want gelukkige planten leiden tot gelukkige museumbezoekers.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van planten in een museum? Laat het ons weten!