Gezond ouder worden met planten

In zorginstellingen staat het welzijn van zowel bewoners als zorgmedewerkers centraal. Een belangrijk aspect van een gezonde leefomgeving is de aanwezigheid van planten. Waarom? Wij leggen het uit!

Impact van planten op gezondheid

Planten verbeteren niet alleen het binnenklimaat van je woning, maar ook de gezondheid van de bewoners. Uit onderzoek van de TU blijkt dat het toevoegen van één tot twee planten per persoon, de gezondheid al aanzienlijk bevordert. Zo nodigt een groene omgeving uit om te bewegen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 afneemt. Een kleine investering maakt dus wezenlijk een verschil. 

Planten doen meer dan alleen de lucht zuiveren. Ze creëren een relaxte en aangename omgeving die niet alleen gunstig is voor de mentale gezondheid, maar die ook sociale interacties bevordert. Een groene omgeving nodigt uit om samen te komen, te praten en activiteiten te delen. En dat bestrijdt eenzaamheid.

Interieurbeplanting binnen hal bij Source in Amsterdam

Stressvermindering: De cruciale rol van planten in de zorg

Een van de meest opvallende voordelen van het integreren van planten in zorginstellingen, is stressvermindering. Volgens het onderzoek van Expertisecentrum Pharos vergroot chronische stress de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en depressie. Vooral in een omgeving waar een goede gezondheid een uitdaging vormt, is het belangrijk dat stress als factor hier niet bijkomt.

Een groene omgeving heeft een positief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het omringd zijn door natuurlijke elementen heeft een bewezen kalmerend effect op mensen. Des te belangrijker om deze elementen te integreren op plekken als zorginstellingen.

Natuurlijk Welzijn: Planten van invloed op gemoedstoestand

In een tijd waarin de afstand tussen mens en natuur groter lijkt dan ooit, is het essentieel om de verbinding te herstellen. Studies wijzen op een genetische verklaring voor de positieve effecten van natuur op de mens. Contact met de natuur bevordert geluk en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand. Dit is extra belangrijk in zorginstellingen, waar bewoners vaak te maken hebben met gezondheidsuitdagingen en onzekere situaties.

Interieurbeplanting close-up en plant in pot woonkamersetting

Investeren in een gezonde omgeving 

Het integreren van planten in zorginstellingen is een investering in gezondheid, het welzijn en de kwaliteit van leven van de bewoners. Het is hoog tijd om deze kennis actief toe te passen in de zorgsector. Laten we samen een omgeving creëren waar groen niet slechts een decoratie is, maar een essentieel element voor een bloeiend leven. Meer weten over groen toepassen in de zorg? Plan een adviesgesprek in! Wij vertellen je alles. 

Interieurbeplanting planten in potten bij Arkin