Een duurzaam pand ontwerpen en inrichten? Dan houdt u tegenwoordig niet alleen rekening met de behoeften van het milieu, maar ook die van de gebruikers. Want we zitten zoveel binnen, dan kan het er maar beter zo aangenaam mogelijk zijn. Voor een prettige en gezonde omgeving is biophilic design een slimme keuze. Wat houdt deze ontwerpvisie in?
Nieuwste trend in architectuur en interieurbeplanting
De term biophilic design komt van het begrip biofilie: ieders behoefte om zich met de natuur te verbinden. Dat is een soort oerdrift. Maar in onze stedelijke omgevingen en doordat we zoveel tijd binnenshuis doorbrengen, wordt onze behoefte tegenwoordig niet vervuld. Binnen biophilic design draait daarom alles om het creëren van een gezonde leef- en werkomgeving die past bij onze oerdrift. De focus ligt op zintuiglijk en fysiek contact met de natuur. Oftewel, het buitengevoel naar binnen halen. Dat kan onder meer door creatief gebruik van inrichting, daglicht, ventilatie, planten en water.
De voordelen van biophilic design
Klinkt mooi, maar wat levert biofiel design op? Bovenal heeft het een positieve invloed op de prestaties van gebruikers. Mensen voelen zich van nature prettiger in een groene omgeving. Dat zit nu eenmaal in onze genen. De natuur maakt mensen gezonder, relaxter én productiever. We worden er creatiever van en kunnen ons beter concentreren. Gebruikers die uitzicht hebben op groen ervaren ook minder werkstress. Bovendien zuiveren planten de lucht en ze houden de luchtvochtigheid op peil. Dat zorgt ook nog eens voor minder ziekteverzuim en sneller herstel bij re-integratie.
3 categorieën binnen biophilic design
Biophilic design gaat verder dan een paar natuurlijke plantenbakken. Er zijn diverse designstrategieën om de verbinding tussen mens en natuur te versterken. Bij ieder gebouw en elke ruimte past weer een andere mix van biofiele principes. De 3 hoofdcategorieën:
– Directe ervaring van natuur
Zorg voor de fysieke aanwezigheid van natuur in een omgeving. Denk aan het gebruik van licht, geur, water, wind, planten en dieren. Slimme toepassingen zijn voorbeeld een groene plantenwand, mosschilderij, daglicht en (dak)ramen, schaduwen, vogelgeluiden, grasdaken, begroeide buitengevels of veranderingen in temperatuur. En wat dacht u van een aquarium, fontein of vijver? De luchthaven van Singapore heeft sinds kort zelfs een indoorwaterval van 40 meter hoog. Een ultieme manier om de natuur na te bootsen.
– Indirecte ervaring van natuur
U kunt de natuur ook op een indirecte manier naar binnen halen. Presenteer de gebruiker natuurlijke materialen, kleuren, vormen en patronen. Dit activeert de menselijke verbinding met de natuur en wakkert hetzelfde gevoel van welzijn aan. Bijvoorbeeld via foto’s, planten, video’s, meubels, pilaren, aardetinten, daglichtsimulatie en wandbekleding. Ook materialen als hout, steen, bamboe, kurk, katoen en leer doen natuurlijk aan.
– Ervaring van een natuurlijke ruimte
Ook de indeling en relaties tussen ruimtes hebben invloed op het welzijn van gebruikers. Een gebouw dat bescherming biedt, voelt bijvoorbeeld prettig. Denk hierbij aan het gebruik van interieurbeplanting, geluidsisolatie, gedimd licht en nissen waar mensen afgeschermd kunnen zitten. Ook afwijkende designaspecten en comfortabel tussen ruimtes kunnen bewegen geven een gevoel van veiligheid én enthousiasme. Enkele toepassingen zijn extra grote ramen, terrassen, transparante scheidingswanden, bruggen en balkons.
Door de goede samenwerking tussen onder meer architecten, interieurontwerpers en bouwkundigen ontstaan al steeds vaker biofilische omgevingen. We zien steeds meer groen in en op kantoren, winkelcentra, scholen, zorginstellingen en hotels. Naarmate we met z’n allen verder verstedelijken, worden de kwaliteiten van deze ontwerpfilosofie alleen maar belangrijker voor het welzijn van gebruikers.
Advies over biophilic design op uw locatie
Meer weten over biophilic design en interieurbeplanting bij u op locatie? Wij halen de natuur voor u naar binnen met planten, groene wanden en andere natuurlijke materialen. Een groenbeleving die past bij uw interieur en gebruikers. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk advies.
Ook op architectenpunt.nl zijn ze enthousiast over biophilic design!